Fastelavnsboller – opskrift

Fastelavnsboller

I går, da jeg kom hjem fra arbejde, kastede jeg mig ud i at bage fastelavnsboller. Anledningen var, at der på fredag er forældrekaffe i Silas’ børnehave, hvor der var brug for,  at der var nogle forældre, der tog fastelavnsboller med. Jeg har egentlig gået udenom sedlen længe, men som tiden skred frem var det tydeligt, at der egentlig ikke rigtig var så mange, der havde lyst til at springe på en vogn.

Derfor blev der resolut taget en beslutning i går eftermiddags. Jeg synes, at vi som forældre skylder at støtte op omkring de arrangementer, der er i børnehaven, dels for vores børns skyld og dels fordi at børnehaven til gengæld gør så meget for vores unger. Desværre er tendensen jo, som den sikkert er i alle institutioner, at det ofte er de samme forældre, der viser fanen.

Nå men jeg har egentlig aldrig været så vild med at bage fastelavnsboller. Jeg synes, at det er tidskrævende, og når resultatet så er, at alt fyldet ligger på bagepladen efter bagning i stedet for i bollen – ja så har jeg ikke syntes, at det var umagen værd! Jeg læste engang, at det kan skyldes, at man ikke selv laver cremen fra bunden men bruger pulver-versionen, og ja – det har altså været ét af de steder, hvor jeg er hoppet over.

Og det virkede – ikke én eneste bolle mistede fyldet! Dejen var ligeledes fantastisk nem at arbejde, hvilket gjorde, at tidsforbruget faktisk ikke var så slemt. Og det blev faktisk nogle ret gode fastelavnsboller, hvis jeg selv skal sige det. Så derfor skal opskriften da deles med jer!

Opskrift til ca. 20 fastelavnsboller

Dej:
50 g. gær
2 dl mælk
200 g. blødt smør eller margarine
50 g. sukker
2 æg
1 tsk. salt
½ tsk. kardemomme
ca. 500 g. mel.

Vaniljecreme:
3 æggeblommer
3 spsk. sukker
2-2½ spsk. Maizena majsmel
3 dl. mælk
1½ tsk vaniljepulver.

Fremgangsmåde:

  • Mælken opvarmes til ‘lillefingervarm’. Gæren opløses i mælken. Resten af ingredienserne blandes i, og det hele æltes sammen. Husk at tilsætte melet lidt efter lidt til dejen har en passende konsistent.
  • Dejen stilles til at hæve lunt og tildækket i ca. 30 min.
  • Imens dejen hæver kan Vaniljecremen med fordel laves. Æggeblommer, sukker, maizena og mælk piskes sammen i en tykbundet gryde. Blandingen gives et opkog under konstant omrøring (Vigtigt!). Når cremen er kogt tyk tages gryden af, og vaniljepulveret blandes i, og cremen kan stilles til afkøling.
  • Når dejen er færdighævet deles den i 3 lige store dele, der hver især formes til kugler. Det er en fordel, hvis de får lov at ligge og hvile et par minutter, da det gør dem nemmere at arbejde med.
  • Hver kugle rulles ud, og udskæres i den ønskede størrelse. På hver firkant lægges der ca. 1 tsk. Vaniljecreme, inden hjørnerne samles og foldes godt ind under bollen. Bollen ligges med samlingen nedad. Alternativt kan dejen rulles til en bolle, hvor der trykkes hul i midten, hvor vaniljecremen lægges.
  • Fastelavnsbollerne pensles med sammenpisket æg og bages i ovnen ved 200º i ca. 12-15 minutter.
  • Pyntes efter afkøling efter behag – her er chokoladeglasur altid et hit 😉

Velbekomme – og god fornøjelse med fastelavnsfesterne 🙂

Psstt! Jeg har også hørt, at det skulle være godt med en lille klat Nutella sammen med Vaniljecremen, men jeg har ikke selv prøvet det.

Fastelavnsboller Fastelavnsboller

 

Tagget , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *