Nem opskrift på kagemand

Nem opskrift på kagemandJeg har tidligere haft et had-kærlighedsforhold til en kagemand eller brunsviger, om man vil. Jeg elsker kagen, men jeg har tidligere hadet at bage den. Kagen blev altid tør og alt sukkermassen endte altid nedenunder kagen. Men de seneste år har jeg fået øvet mig, da det er én af Silas’ favoritter, og derfor altid ønsker den til sin fødselsdag.

Og selvfølgelig skal drengen have opfyldt sine ønsker. Samtidig er det en hurtig kage at bikse sammen. Jeg laver ofte dejen, lader den hæve lidt, hvorefter jeg ruller den ud. Så lader jeg den efterhæve, laver sukkermassen og bager den ofte lige op til gæsterne kommer, eller mens de er her, hvis vi først skal have eksempelvis frokost.

Du skal bruge:
(Opskriften er til 2 plader!)

Bunden:
1½ pk. gær
300 g. margarine
750 g. mel
75 g. sukker
3 dl. mælk
3 æg

Fyld:
300 g. margarine (smør kan også bruges)
375 g. brun farin.

Fremgangsmåde:
Bunden: Margarinen smeltes og blandes sammen med mælken. Gæren opløses i blandingen (husk at det skal være ‘lillefingervarm’). Det er lettere at opløse gæren, hvis det får lov til at ligge et par minutter i den lune blanding, inden der røres rundt. Når gæren er opløst tilsættes sukker og æg. Melet tilsættes efterfølgende lidt efter lidt til dejen er ensartet og glat samt nemt slipper skålen. Dejen må stadig gerne være lidt klistret. Jeg rører dejen på røremaskine, men det er absolut ikke et must – det kan sagtens gøres i hånden. Dejen sættes efterfølgende til hævning i en times tid. (Er du under tidspres kan den også rulles med det samme og ‘blot’ hæve ca. 15 minutter på pladen.) Efter hævning rullers dejen ud og lægges i en bradepande. Tryk fordybninger i dejen med dine fingre, så fyldet kan samle sig. Lad efterfølgende dejen efterhæve, mens ovnen varmes op, og du smelter margarine og sukker sammen i en gryde til det er en ensartet masse. Fordel massen på kagen og bag den i 12-15 minutter ved 225º. Igen vær opmærksom, da der er forskel på ovne, og en brunsviger med brændt sukkermasse er ikke nogen skøn oplevelse 🙂

Lad kagen afkøle en smule og pynt med glasur, flødeskum, begge dele, ingenting og evt. lidt slik.

Kagen er velegnet til frysning. Den kan med fordel også fryses ubagt, således at den blot tages op i god tid den dag, den skal bruges, således at den kan nå at tø op og hæve en smule inden bagning. På den måde slipper du for at stå med fingre i dejen, den dag du skal have gæster, men kan alligevel servere friskbagt kage. Def kan du for øvrigt gøre med det meste gærdej! Kagen også klargøres i god tid og stilles ubagt i køleskabet, således at hævningsprocessen sænkes.

Tagget , , , ,

1 thought on “Nem opskrift på kagemand

  1. […] mad. Her er familien inviteret til frokost. Menuen står på hotdog og burger fra grillen og kagemand til kaffen. Helt efter drengens ønsker! Jeg bager selv burgerbollerne og kagemanden, men ellers er […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *