PCO og kost

 

Reklame i form af reklamelinks (affiliate link)
PCO og kost
Salat af spidskål med tomat, agurk, kidneybønner, vandmelon, feta, basilikum og ristede mandler

Tidligere, da jeg udgav indlægget omkring PCO, skrev jeg, at jeg ville vende lidt mere tilbage til dét med PCO og kost. For kosten har faktisk en kæmpe betydning, og det er netop derfor, at PCO af nogle bliver kaldt for en livsstilssygdom.

Som jeg også skrev tidligere, så er en stor del af kvinder med PCO overvægtige i større eller mindre grad. På grund af den øget mængde af mandlige kønshormoner sidder fedtet primært omkring maven. Og det er netop i dette fedtvæv, at der udskilles stoffer, som nedsætter følsomheden overfor insulin, hvilket bugspytkirtlen kompenserer for ved at producere endnu mere insulin, hvilket altså giver et ret ustabilt blodsukker.

Og det ustabile blodsukker kan være en svær modstander at være oppe imod. Når blodsukkeret falder hurtigt pga. det øgede insulin, ja så råber kroppen på mere mad, som kan få blodsukkeret til at stige igen. Og lad mig bare være ærlig at sige, at det sjældent er gulerødder, som kroppen RÅBER efter! Nej det er de hurtige kulhydrater i form af hvidt brød, kiks, kage, slik – ja fortsæt selv – altså her, hvor den udprægede søde tand kommer i spil – og ved gud, hvor er min søde tand stor! Heldigvis har jeg oplevet, at den søde tand kan tæmmes, således at du selv genvinder kontrollen over den, men omvendt har jeg også oplevet, hvor hurtigt den vender tilbage. Hvor få gange, jeg skal træde ved siden af, før jeg igen er havnet i et uhensigtsmæssig mønster, som kræver den helt store konto med overskud at få rodet sig ud af igen.

Og det er dén udfordring, man står med, når man har PCO. Den søde tand er stor, og blodsukkeret er ustabilt. Derfor vil mange opleve gang på gang at sige til sig selv, at nu vil jeg leve mere sundt for efterfølgende at stå med eksempelvis en pose slik i hånden, inden de når at få set sig om! Det kan derfor kræve ret stor viljestyrke at få taget hul på processen væk fra det uhensigtsmæssige mønster, men det er heldigvis ikke umuligt.

Og nogle vil sikkert tænke, at det alt sammen lyder som én stor undskyldning – dem om det! Jeg er ret sikker på, at jer med PCO vil kunne nikke genkendende til ovenstående scenarie – har jeg ret? Hvordan man finder viljen og motivationen frem, det kan jeg ærlig talt ikke svare på. De gange, hvor jeg har ændret kosten, har jeg på et tidspunkt kunne mærke helt ind i hver enkelt celle, at det var tid til at gøre noget. Min krop har simpelthen emmet af en udefinerbar uro, og jeg har været så træt af topmaven, den urene hud og den generelle utilpashed med mig selv. Og derudaf er motivationen kommet frem, faktisk lidt som en klovn af en æske. Selvfølgelig har jeg i en længere periode op til tænkt, at jeg snart måtte op på hesten igen, men inden jeg har fået set mig om, så er jeg igen igen havnet i ovenstående scenarie! Den opmærksomme læser vil sikkert bide mærke i, at jeg skriver de gange, jeg har ændret kosten. For ja – det har været nødvendigt for mig at finde dén motivation frem flere gange, da jeg gang på gang er vendt tilbage til den dårlige livsstil, hvor jeg simpelthen bare har kunne mærke, at min krop ikke har haft det godt!

Men hvordan er det så, at man skal spise? Mange spiser efter KISS-modellen, der kort sagt går ud på, at man skal undgå sukker og de hurtige kulhydrater. I stedet skal man gå efter kulhydrater med et lavt Glykæmisk indeks. Glykæmisk indeks fortæller, hvor hurtigt kulhydraterne bliver omdannet til sukker – jo lavere tal, jo mindre bliver blodsukkeret påvirket. Derfor er det smart at spise dem med lavt indekstal, hvis man ønsker at holde blodsukkeret stabilt. Samtidig skal man indenfor KISS-modellen blandt andet spise mere af det sunde fedt, spise mere protein og sørge for at spise morgenmad. Det er bl.a. disse kostråd, der bruges i bogen “Spis dig gravid”(reklamelink) og “Spis dig i balance” (reklamelink), som jeg fandt ret gode at læse/anvende, da jeg skulle sætte mig lidt mere ind i teorien omkring PCO og kost (og da jeg drømte om at blive gravid på naturlig vis med barn nummer 2).

Jeg fandt det dog ret besværligt at spise på efter KISS-modellen. Jeg er typen, hvor tingene ikke skal være besværligt, hvis jeg skal overholde det. Livsstile der indebærer eksempelvis vejning af mad, kalorietælling eller diverse skemaer mv. er derfor slet ikke noget for mig. Og ved KISS-modellen synes jeg, at det var ret besværligt at skulle være opmærksom på den Glykæmiske indeks.

Jeg valgte derfor en lidt anden tilgang til det, da jeg tilbage i 2013 fandt den store viljestyrke frem, ændrede min livsstil og tabte 16 kg. Jeg skar slet og ret ned på kulhydraterne og egentlig ikke så meget andet. Brød, ris, pasta, kartofler og selvfølgelig sukker blev sorteret fra – fik stadig lidt i moderate mængder, men til de fleste måltider, brugte jeg i stedet grøntsager. Pastaen blev erstattet af spidskål, risen blev erstattet af blomkålsris og kartoflerne blev erstattet af salat/bagte grøntsager eller lignende. Det eneste brød, jeg spiste, var min ene skive rugbrød til frokost, der ellers bestod af protein (fx hytteost, kylling, fisk, kød) og grøntsager. Samtidig blev morgenes havregryn med rosiner skiftet ud med en portion skyr med müsli. Havregryn med rosiner er nemlig fyfy i forhold til det Glykæmiske indeks – det havde jeg bidt mærke i 😉

I starten af min kostændring lænede jeg mig meget op af Arne Astrup & Christian Bitzs tilgang i “Verdens Bedste Kur”(reklamelink), hvor de netop bruger de mere langsomme kulhydrater og skyr, skyr, skyr… Samtidig synes jeg godt om Christian Bitzs tilgang med – at det er okay at synde en gang imellem, og så skal man nyde det, mens man gør det! Det gav det åndehul – uden dårlig samvittighed – som jeg har brug for. Men ud over Verdens bedste kur, har jeg også forsøgt mig med LCHF, hvor kulhydrater jo i høj grad er reduceret og fokus i stedet er på protein og fedt. Egentlig også en ganske udmærket kostform, men jeg synes, at den var omfattende – især tidsmæssigt, og så indebar mange af opskrifterne mange specialingredienser, som måske ikke er det letteste at få fat i her i provinsen. Samtidig var det simpelthen for svært for mig 100 % af holde mig fra brød og alle de andre ‘forbudte’ ting – jeg er generelt ikke så meget tilhænger af, at noget er forbudt men mere, at noget skal spises i begrænset omfang.

Og nu tror jeg faktisk, at jeg er landet på den helt rette hylde! Jeg har kastet mig over Sensekost, som nogle måske har opdaget. Her er intet forbudt – i stedet er nogle fødevarer usmart, og det gælder derfor i høj grad om at bruge sin sunde fornuft og sammensætte måltidet på den rette måde. Sammensætningen og mængden måles op i håndfulde, så det eneste redskab er dine egne hænder. Her er fokus igen primært på fedt, protein og grøntsager. Kulhydrater i form af stivelse er frivilligt – det er tilladt at spise med måde, men det kan også undlades, således at du i stedet kan spise lidt flere grøntsager og protein. Hele måltidet er bygget op således, at dit blodsukker holdes stabilt i lang tid, så den søde tand og den konstante spisning holdes væk. Og derfor vil jeg mene, at denne livsstil også er god for kvinder med PCO.
Jeg har selv oplevet, at jeg har det meget bedre i min krop. Min huds urenheder mindskes. Jeg føler mig mere frisk. Jeg taber mig. Og mit blodsukker er mere stabilt, hvorfor jeg ikke på samme måde falder i alle de søde sager.

Om Sense er livsstilen for alle med PCO ved jeg ikke. Jeg er ret sikker på, at det som så meget andet, afhænger af, hvem man er. Jeg kan derfor kun anbefale, at man bruger lidt tid på at google PCO og kost for at lære lidt mere om teorien. Det hjalp i hvert fald mig meget at vide lidt mere om, hvorfor forskellige fødevarer ikke er gode for mig. Og så er det ellers bare med at prøve sig frem. Finde ud af, hvad der passer én bedst. Få og små ændringer er bedre end ingen, og når først man begynder at mærke forskellen, så er jeg ret overbevist om, at motivationen nok skal komme frem 🙂

Og som man kan se, så er det absolut ikke kedelig mad, jeg får!

PCO og kost
Spidskålsburger med hjemmesyltede rødløg og aioli. Spidskålen bruges i stedet for burgerbolle.
Hjemmelavet Granola
Skyr med hjemmelavet Granola og jordbær
Sensefrokost
Frokost bestående af æggemad på spidskål, hytteost, tomater, agurk samt et ½ knækbrød med ost (Sensefrokost)
Havregrød med 1 æg, hakkede mandler, kakaonibs og blåbær (Sensemorgenmad)
PCO og kost
Spidskålspizza – Sensekost og Lowcarb
PCO og kost
Æggelatte og skyr med granola, mandler og blåbær
PCO og kost
Proteinvafler med gulerødder – lækker alternativ til søde vafler og som brøderstatning.
PCO og Kost
Kødsauce på en bund af spidskål og toppet med feta + basilikum (Lowcarb)
PCO og Kost
Kødboller i tomatsauce med spidskål og revet gulerod. Toppet med revet parmesan og basilikum
PCO og kost
Burger-roulade (Sensekost og Lowcarb)
Tagget , ,

1 thought on “PCO og kost

  1. […] jeg ikke tidligere har haft. Jeg begyndte at løbe og med motionen fulgte motivationen til også at ændre kosten, og jeg endte faktisk med at tabe mig 16 kg og opnåede vel nærmest den slankeste udgave, der […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *