Børn og Ipad

Børn og IpadBørn og Ipad er et ret omdiskuteret emne efterhånden. Vi har altid haft et rimeligt afslappet forhold til brug af Ipad. Vi oplevede til at starte med, at Silas var ret god til selv at regulere, hvor meget han brugte den. Han brugte den klart mest om vinteren, og når han var træt. Ipad’en har nemlig stort set været den eneste ting, der kunne få Silas til at slappe af og sidde stille – fjernsynet havde eksempelvis ikke den samme effekt. Så det var jo meget godt – eller var det?

Gradvist oplevede vi, at Ipad’en blev mere og mere vigtig. Da det var aller værst kunne Silas stort set ikke foretage sig noget, uden at han havde Ipad’en med, og det begyndte at få betydning for hans sociale liv. Han ville hellere se Ipad end eksempelvis lege med andre børn eller lege med sit legetøj. Han holdt simpelthen op med at lege!!!

Flere gange overvejede vi, at vi skulle have lavet nogle regler, men der gik et stykke tid, inden vi fandt overskuddet til det. Den ekstreme periode kom, da vi lige havde fået Vera, og bundede måske alt i alt i, at han var lidt for meget overladt til sig selv, da de 2 små krævede 95 % af vores opmærksomhed. Ipad’en blev derfor en utrolig god barnepige, da Silas kan blive ret rastløs og give sådan en summende uro i hele huset, når det sker. Alt sammen noget, som vi ikke behøvede oven i ny baby + 21 måneder gammel storebror! Sørgeligt men sandt!

Men efter lidt tid blev der sat lidt regler om vedrørende brug af Ipad, og vi havde en uges tid med ekstra konflikter. Når vi opstiller nye regler, er det ekstrem vigtigt, at vi mener det, er enige og holder fast. Silas har, som jeg tidligere har skrevet, en tendens til, at han ofte søger grænserne og tester dem af. Og hvis han får en flig fornemmelse af, at han kan rykke ved grænserne, så udnytter han det, og problemet opstår. Vi har derfor efterhånden lært, at vi ikke skal springe ud i noget nyt, før vi virkelig oplever, at vi har energien og kræfterne til det, da det altid er en hård opstart. Men ganske som forventet, så aftog konflikterne hurtigt og Silas accepterede de nye regler. Ikke at sige, at de ikke stadig skulle udfordres, men han var hurtigere til at opgive, når han fornemmede, at vi holdt fast.

Efterfølgende har vi flere gange overvejet yderligere opstramninger af reglerne, men har ikke fået gjort alvor af det. Lige indtil i mandags, hvor Ipad’en tog beslutningen for os! Den gik slet og ret i stykker! Vi har godt nok en anden Ipad – mor og fars Ipad, så i princippet kunne han godt bruge den. Vi oplevede dog mandag, at han umiddelbart accepterede, at den var gået i stykker. Han har altid været hårdhændet med den og knap så forsigtig, så nu oplevede han rent faktisk, at det var rigtigt, at den kunne gå i stykker.

Vi besluttede derfor at se, hvordan han ville håndtere en kold tyrker. Pt. er vi 4 dage inde, og det går overraskende godt! Han er mere urolig – primært efter aftensmaden – en uro, som genereres ud i hele familien, da han hele tiden er henne og pirke til de 2 små. Men slet ikke så meget uro som forventet. Til gengæld oplever vi faktisk, at han tager del i familielivet, at vi taler med ham, at han gerne vil hjælpe, at han leger med sit legetøj, at han søger udenfor – ja generelt bare er meget mere barn!

Vi holder derfor fast og ser, hvad der sker? Min formodning er, at den uro/rastløshed, som vi oplever gradvis fordufter. Den forsvinder sikkert ikke helt – den er en del af, hvordan Silas er, men jeg tror på, at den vil kunne minimeres ret så meget.

Hermed ikke sagt, at Silas aldrig får en Ipad i hånden igen – selvfølgelig gør han det! Men vi prøver at udnytte situationen og se, om ikke vi kan få visket lærredet rent, så vi kan starte ‘forfra’ og fra start have lavet nogle klare regler for, hvor og hvor meget han må bruge Ipad’en.

Det bliver spændende at se, hvad der sker de næste par uger – både med Silas og om vores formodninger holder skik. Update følger!

Tagget , , ,

2 tanker om “Børn og Ipad

  1. Dejligt indlæg TinA ?? Her bliver iPad Også brugt alt for meget, men overKuddet er der ikke endnu til at få det ændret, og som du skriver så skal overskuddet nemlig være der først! Selvfølgelig skal børn ikke sidde med ipadeN hele Tiden, mEn vi Oplever altså også at den kan vÆre eN hjælp til afslapning sidSt på dagen og den kan jo også bruges til lærIng!

    1. Ipaden er helt bestemt også en kæmpe hjælp, og det er eksempelvis helt vildt, hvor meget engelsk Silas kan forstå og tale, fordi han har set Youtube, og han er ikke engang startet i skole endnu. Så ja den gør helt sikkert også noget godt for læringen. Men når den efterhånden fylder ALT, så er det vist tid til at gøre noget ved det – og nu tog universet så beslutningen for os ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.