Er dit barn Viljestærk? Anbefaling af bogen “Slut fred med dit viljestærke barn – og dig selv”

Slut fred med dit viljestærke barnReklame

Viljestærk – hvad betyder det? For mig er det et positivt ladet ord – en modsætning til stædig, tvær, Rasmus modsat etc. Ord, som jeg ofte har hørt mig selv sige om Silas. For han er en MEGET bestemt herre, som godt ved, hvad han vil og ikke vil. Og hvis ikke han selv vil, ja så kan det godt være en ret stor kamp at få ham til at gøre det alligevel. En kamp der ofte resulterer i en konflikt og vrede både hos ham og os! Og indimellem er vi fra omverdenen blevet mødt med forestillingen om, at det skal han på ingen måder bestemme – han skal gøre, hvad vi siger! Og hvor er vi blevet frustreret, når vi er blevet mødt med den indstilling! For sådan er det bare ikke i vores verden! Vi kan sagtens trumfe noget igennem, men hvad er der ved det, når det resulterer i en sur og ked af det dreng?

Så der sidder sikkert nogle stykker derude, som synes, at vi lader Silas styre slagets gang ALT for meget! Og sådan kan det måske også synes udefra – men det gør vi altså ikke! Vi vælger vores kampe med omhu – gør op med os selv, hvad der virkelig betyder noget for os, og hvad der er knap så vigtigt! For sandheden er, at hvis vi står fast på selv de små ting – ja så ville vores familie ikke være et rart sted at være men et sted fyldt med konflikter, surhed og ked af hed!

For ja – det har vitterligt kostet rigtig mange tårer – både hos Silas og i særdeleshed hos mig! Silas er nok netop det punkt i mit liv, hvor jeg føler mig allermest sårbar! Hvor jeg føler mig allermindst forstået, selvom folk tilkendegiver, at de forstår! Og hvor jeg er overbevist om, at det har kostet os bekendtskaber! Ene og alene af den grund, at det er vanskeligt for andre at sætte sig ind i, hvordan det er at have et barn som Silas!

Så jeg var ikke sen til at takke ja, da jeg blev tilbudt at læse og anmelde Smilla Lynggards bog “Slut fred med dit viljestærke barn – og dig selv”. Smilla Lynggaard er familievejleder og har i flere år arbejdet med familier, der er beriget med viljestærke børn! Og ja, jeg skrev beriget! For hvis vi som forældre får det håndteret på bedste vis, så kan det blive en fantastisk styrke for barnet at være viljestærk! Men det kræver noget af os, og det kan og vil i perioder være hårdt arbejde.

Noget af det første jeg blev mødt med, da jeg læste bogen er disse uddrag:

“Livet med et viljestærkt barn, er ikke altid lige let. For viljestærke børn er selvstændige, egenrådige, energiske, stædige, nysgerrige, kreative og en hel masse andet, der ikke rimer på “let”. Måske har du i mange år stillet dig selv spørgsmålet, hvad er det, du gør forkert, siden alt er en kamp i din familie, og hvorfor alting skal være til forhandling.” (s. 12)

og videre

“(…) at du som forældre bliver nødt til at acceptere, at dit barn ikke er som alle andre børn. Derfor kan du heller ikke forvente det samme af dit barn, som dine venner og din familie forventer af deres børn. Og omvendt kan hverken du eller dine omgivelser forvente, at I i jeres familie indretter jeg ud fra de samme forskrifter som flertallet. Dit barn er anderledes, og derfor må du som forælder også gebærde dig anderledes.” (s. 13)

To uddrag, der i den grad gjorde indtryk på mig! For hvor er det genkendeligt – alting er nemlig i perioder en kamp, alting er til forhandling hver evig eneste gang, og mange gange har jeg måtte konstatere, at det her familieliv altså ikke altid lever op til mine egne forventninger hertil. Ikke at jeg ikke er glad og tilfreds med vores familieliv, men det er blevet anderledes, end jeg på forhånd havde forestillet mig, før vi fik børn. Og det er i nogle perioder virkelige hårdt og opslidende! Indimellem så meget, at jeg bliver helt fortvivlet og mest af alt har lyst til at smide håndklædet i ringen. Men det kan jeg jo ikke, og det vil jeg heller ikke, men det kan i øjeblikket føles som den mest tiltrækkende løsning!

Og hvad er det så, der karakteriserer et viljestærkt barn? Ja Smilla Lynggaard sætter nedenstående karaktertræk op – for at være viljestærk er faktisk et Slut fred med dit viljestærke barnkaraktertræk som eksempelvis dét at være A- eller B-menneske, og derfor altså bare noget, barnet er, uden at det skal ses som endnu en diagnose at knytte på barnet!

Men viljestærke børn; udforsker verden; har en klar holdning til, hvad de vil og ikke vil; tænker kreativt; skal have dækket deres behov med det samme; stejler ved alt, der lugter af ordrer; kan selv, vil selv og gør selv.

Og selvom det er barnet, der har karaktertrækket, så tager bogen udgangspunkt i dig! Det er dig, der skal foretage ændringerne! For de udfordringer, der kan følge med, skabes i høj grad af barnets omgivelser, og den måde som tingene håndteres på! Og da det er os som forældre, der er de voksne, ligger bolden og ansvaret altså på vores banehalvdel.

Bogen er opdelt i 3 dele; Accept, Familiens velbefindende og Bevæg dig videre.

Del 1 omhandler accepten af, at dit barn ikke er, som andre børn! Hverken bedre eller dårligere – blot anderledes. Her sættes der bl.a. ord på, hvordan du som forælder kan få dig selv overbevist om, at du er en dårlig forælder, og hvordan det viljestærke barn også kan få vreden til at vokse i dig. Men det handler også om at få sat ord på din egen familiens værdier – hvad er vigtigt for jer! Samt at finde en mere fleksibel vej og få skabt nogle åndehuller på vejen.

Del 2 omhandler Familiens velbefindende, hvor det bl.a. italesættes, at hjemmet med et viljestærk barn måske ikke er det frirum og helle, som familien og hjemmet gerne skal være. Måske er det i højere grad en krigszone fyldt med konflikter. Men denne del tager også fat i barnets selvfølelse, sårbarhed og den altoverskyggende vrede, som disse børn kan besidde.

Del 3 omhandler dét at bevæge sig videre. Finde løsninger der hjælper jer hen mod et bedre familieliv. Her arbejdes der bl.a. med, at man i konflikter eksempelvis mellem søskende skal arbejde mere som detektiv end dommer; at få bugt med den skyld og skam, som du let som forælder kommer til at føle og ubevist giver videre til dit barn; tage ansvaret som forælder og sige undskyld, når det er på sin plads; og om at sætte grænser men samtidig give rum for selvbestemmelse inden for grænserne, idét det er vigtigt for dit barn.

Bogen er letlæselig, og de værktøjer som Smille Lynggard giver, er let håndgribelige og omsættelige i hverdagen – det handler i høj grad om, at du som forældre skal lære at tænke anderledes! Eksempelvis skal du i stedet for ordrer (som man let griber til i afmagt)  forsøge at appellere til barnets lyst til eksempelvis at gøre noget godt for dig – gøre dig glad.

Og netop det med at undgå ordrer, er noget af det, som jeg har taget til mig! Silas er et barn, som reagerer prompte ved ordrer – eller det vil sige, han reagerer med at gå i hak! Og det er meget meget svært for ham at komme ud af det igen. Noget som ofte har været meget frustrerende, da det ikke altid er de mest velvalgte tidspunkter, hvor han gør det. Ved at læse denne bog, har jeg fået sat ord på, hvorfor han gør, som han gør. Viljestærke børn reagerer dårligt på ordrer, da det ligger i dem, at de selv vil bestemme samt stiller spørgsmålstegn ved alt. De vil stritte imod og situationen vil ofte føre til diskussion med en vinder og taber. Og for det viljestærke barn vil det være svært at ende som taberen, hvilket de vil føle, at de gør, hvis de overgiver sig.

Derfor har det været fint at få nogle bud på, hvordan man kan komme uden om de direkte ordrer ved at omskrive en sætninger og holde bolden ved sig selv. Eksempelvis “jeg kan ikke holde mere rod ud nu, så vi er nødt til at rydde op”. På den måde bliver det til en ting, hvor barnet kan gøre mig glad ved at rydde op i stedet for en kamp som vinder og taber. Jeg har prøvet det nogle gange nu, selvom det er en vane, der er svær at ændre, og jeg synes faktisk, at det har ret god effekt! Dermed ikke sagt, at han springer op og gør det med det samme, men det er tydeligt for mig, at det er lettere for ham at “give” sig.

Og det leder mig hen til refleksioner om, hvad jeg selv har fået ud af at læse denne bog. Jeg har endnu ikke taget så mange af redskaberne i brug, da det altså kræver lidt arbejde af dig som forælder at få dine vaner ændret. Jeg har derfor tænkt, at det er bedre at starte i det små og bygge mere på hen af vejen. Jeg er derfor overbevist om, at bogen skal læses flere gange og vil komme til at fungere som en opslagsbog, når tvivlen og frustrationerne opstår. For det vil de blive ved med! Al ting er ikke løst ved at læse denne bog, men det har givet mig en bekræftelse og forståelse, som jeg faktisk ikke synes, at vi har mødt så mange steder. En forståelse for, at det er med god grund, at vi indimellem synes, at det er hårdt.

Men jeg kan godt forstå, at folk har svært ved at sætte sig ind i det. Silas er nemlig ved at have en alder nu, hvor han godt ved (for det meste), hvordan han opføre sig i offentlig rum. Det kan han sagtens, især hvis vi ikke er til stede. Men derhjemme folder han sig stadig ud med jævne mellemrum, søger konstant grænserne, forhandler om alt og lader sin vrede komme i lys lue! For øvrigt et ganske normalt træk ved viljestærke børn. De bruger al deres energi ude og brænder sammen derhjemme. Men selvfølgelig er det svært at forestille sig, hvordan det er, når man ikke har stået i situationen, og når man måske slet ikke har oplevet Silas folde sig ud for alvor. Det kan man ikke! Ligesom med alt andet man ikke selv har prøvet!

Men det har virkelig hjulpet mig at læse bogen og rigtig mange af tingene kan jeg nikke genkendende til; magtesløsheden, skyld- og skamfølelsen, dilemmaet i forhold til de andre søskende, krigszonen hvor man indimellem har mest af alt lyst til at blive væk fra og ikke mindst vreden hos mig selv. Ingen kan få mig op i det røde felt, som Silas kan og altid har kunne, selv da han var baby!

Og det har bare været rigtig godt at få sat ord på alt det! Men den største vinding ved at læse bogen har faktisk været at få sat et positivtladet ord på Silas’ måde at være. Forstå mig ret – jeg er elsker Silas højere end noget andet, men vi ved jo alle, at det gør noget ved én at se glasset som halvfuldt i stedet for halvtomt – det samme gælder i forhold til at bruge positiv- og negativladet ord. Dét at få et positivladet ord på, har på en eller anden måde givet mig en følelse af lidt mere overskud og lettelse.

Og det er jo på ingen måder, fordi jeg har lyst til at finde alle de kasser, som Silas passer ned i. For mig bliver han ved med ‘bare’ at være Silas. En fantastisk dreng, som rummer så ufattelig mange gode egenskaber, som klarer sig så godt i livet og som er en fantastisk søn og storebror. Og for mig, er det som ikke så vigtigt at få sat orde ‘Viljestærk’ på ham. Dét, der er vigtigt, er, at vi finder nogle simple værkstøjer, som kan hjælpe os alle, og det føler jeg, at denne bog har hjulpet os med!

Viljestærk!
Jeg er sikker på, at det nok skal føre ham langt i verden og livet!
Vi skal bare lige klare lidt bump på vejen inden.

Hvis du er blevet meget mere nysgerrig eller kan genkende noget fra jeres eget liv, så kan jeg helt oprigtigt anbefale dig at læse denne bog! Om ikke andet for at få et andet perspektiv på tingene og nogle fif til småjusteringer, du kan lave hos dig selv, som kan gøre en kæmpe forskel. Bogen udkommer på torsdag, og du læse lidt mere om den og købe den lige her.

Og psssttt så starter jeg en konkurrence om nogle dage, hvor du selv kan vinde et eksemplar 🙂

Tagget , , , , ,

En tanke om “Er dit barn Viljestærk? Anbefaling af bogen “Slut fred med dit viljestærke barn – og dig selv”

  1. […] nu kører jeg en konkurrence på Instagram, hvor du kan vinde et eksemplar af bogen: “Slut fred med dit viljestærke barn – og dig selv” af Smilla […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.