Hverdagens små øjeblikke #22

Om sygdom, død og savnet af farmor!

Silas er kommet i en alder, hvor han bruger meget energi på at finde ud af, hvordan det er en familie hænger sammen. Han har efterhånden fuldt styr på, at mormor og bedstefar er min mor og far, og at farfar er Henriks far, men der er stadig mange ting, som han endnu ikke helt tror på, fx at min søsters mor og far også er Silas’ mormor og bedstefar.

I går var vi endnu engang til kiropraktor, og vi kørte igennem den by, hvor Silas’ farfar bor.

Silas: Mor er det ikk’ rigtig, at fars mor er død?
Mig: Jo det er det!
Silas: Men hvorfor døde hun?
Mig: Det var fordi, at hun var meget syg af kræft!
Silas: Var det fordi, at hun ikke havde smurt sig med solcreme i en hel uge?
Mig: (Mens jeg trækker en lille smule på smilebåndet over børnelogikken) Nej det tror jeg ikke. Det var ikke den slags kræft, som fars mor havde.
Silas: Hvad var det så for en kræft?
Mig: Fars mor havde næsten kræft i hele kroppen til sidst, så hun var meget syg. Når man ikke bruger solcreme er det tit i huden, at man får kræft.
Silas: Ja fordi der findes mange forskellige slags kræfter, og det kan man blive meget syg af og dø af!

Er jeg mon den eneste, der indimellem synes, det er svært at forklare verden til ens barn? Der ligger så meget viden forud for et svar – en viden, som vi voksne tager for givet, men som det lille barn ikke har. Det bliver derfor ofte nogle snørklede forklaringer med mange facetter i, og det kan være svært at holde det enkelt. Når det tilmed handler om sygdom og død, som altså pt. fylder en del hos Silas, ja så synes jeg, at det er en balancegang at give en fyldestgørende forklaring uden at skræmme. Jeg går helt klart ind for at fortælle børn sandheden – også selv om den ikke er rar. Jeg tror på, at det er det bedste for barnet! Barnet kan mærke, hvis ikke der tales sandt, og barnet ved ofte ret meget i forvejen. Det kan igen og igen forbavse mig, hvor meget Silas ved om livet, verden – ja om alt mellem himmel og jord. Men når det er sagt, er det ofte også meget sjovt og givende som voksen. Børnelogik er herlig og kan indimellem rykke lidt ved vores eget syn på verden. Og ovenstående samtale viste mig da, at Silas havde fanget, at det er vigtigt at få solcreme på, selvom det ikke altid går lige nemt.

Samtalen mindede mig også om, at vi mangler hende farmor. Hvor ville jeg gerne, at Silas og farmor havde lært hinanden at kende, og at jeg selv havde lært hende bedre at kende. Jeg er sikker på, at Silas og farmor kunne have fået et skønt forhold til hinanden, og de kunne have givet hinanden SÅ meget! Sådan skulle det desværre ikke være, og jeg minder endnu engang mig selv på, at intet er givet og #KysDetNuDetSatansLiv!

Tagget , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.