#HvisDuIkkeHarNogetFornuftigtAtSigeSåLadVær

Tal ordentligt
Billedet er lånt her.

Jeg kom med på Instagram-bølgen for et par år siden og ret hurtigt udviklede det sig til at blive mit favorit medie indenfor den sociale verden. Jeg synes, det er en nem og super hyggelig måde at få et glimt ind i andres liv og lære andre at kende. Både andre, der lever meget som én selv, og andre som lever helt og aldeles anderledes end én selv. Man kan lade sig inspirere, man kan lade sig forblænde, man kan blive glad, vred, ked af det eller forarget på egne eller andres vegne, og indimellem kan man også blive en smule misundelig – på den gode måde 🙂 Det er altså, som jeg ser det, et medie, som kan bringe alle dine følelser i spil.

Kritikken imod Instagram går derimod på, at det ofte er de gode sider, der bliver fremhævet, og at man skal huske på, at det kun er et glimt – selektivt udvalgt af afsenderen – af hverdagen, som man ser. Den er jeg hel med på! Og alligevel elsker jeg mediet. Jeg må indrømme, at jeg altså heller ikke syntes, at det ville være så hyggeligt, hvis der hele tiden poppede billeder op i mit feed af fx sure underbukser eller beskidt service. Det ser jeg sgu nok af herhjemme 😉 Alligevel kan jeg da godt tage mig selv i at grine, når maden altid præsenteres på en tallerken fra RC, Kähler eller deslige. Der tænker jeg netop – fint ser det ud, mon det altid er virkeligheden? Hos nogen er det sikkert – hos andre er det nok ikke. Men jeg har ikke noget problem med det. Jeg kan nemlig godt gennemskue det, og tænker blot, at hvis det bringer glæde for nogle at spise af fine tallerkner, så er det helt fint for mig. Så gør jeg til gengæld nok nogle andre ting, som de studser over. Og mon ikke vi alle kender det  med, at opstille tingene, før der knipses?

Til gengæld må jeg indrømme, at jeg synes, at tonen på Instagram gradvist er begyndt at rykke sig – og absolut ikke i den gode retning. Instagram er gradvist ved at udvikle sig til en hønsegård, hvor det er helt okay at kaste med mudder og sten – da man jo kan sidde lunt og godt beskyttet bag sin skærm, når man sender kasteskytset af sted. Jeg synes, det er ærgerligt! Hvorfor er det blevet sådan? Hvorfor kan vi ikke bare passe hvert vores og blot scrolle videre væk fra det, som vi ikke selv bryder os om? Et eksempel på noget, som virkelig kan få folk op i det røde felt er SFS. Jeg deltager aldrig selv i dem og kunne aldrig finde på selv at lave en, men at komme dertil, hvor jeg gider at sidde og hidse mig op over det, eller komme med hånlige kommentarer omkring det, der er der altså langt! Jeg kan faktisk godt blive helt pinlig berørt på andres vegne over, at de begynder at skabe sig over noget så fuldstændigt ligegyldigt i mine øjne. Det var meget nemmere, hvis alle blot passede deres egen profil og huskede på, at man ALTID har et valg – scroll videre eller unfollow vedkommende!

Det er der sikkert også rigtig mange, der gør. Jeg synes bare ofte, at man ser, at en tråd under et billede hurtigt kan udvikle sig i en helt anden retning, end hvad der egentlig var meningen med billedet. Det er som om, at hvis der først åbnes op for brok-posen, så er det helt okay, at 100 andre stemmer i og hiver alle mulige andre ting med ind i det. Og tonen, den bliver altså hurtigt grov, lidt personlig, og der bliver gået efter struben på andre. Hvad blev der lige af #HvisDuIkkeHarNogetFornuftigtAtSigeSåLadVær og Emma Gad? Selvom man ikke kender hinanden personligt, så kan den anden part måske alligevel godt blive stødt, ked af det, usikker og måske helt trække sig fra noget, som vedkommende holdt meget af!

Jeg bliver sgu lidt ked af det på det kvindelige køns vegne! Jeg vil på ingen måder pudse min egen glorie med dette indlæg. Jeg vil bare så pokkers gerne, at det kan ændres, så Instagram igen kan blive et rart sted at være, hvor man ikke skal frygte for, at man pludselig får den store tur af de andre høns i hønsegården! Eller er det bare mig??

Tagget , , ,

5 tanker om “#HvisDuIkkeHarNogetFornuftigtAtSigeSåLadVær

 1. Jeg er faktisk lidt enig med dig. Især det med opstillede billeder af diverse design ting, yderst pinlig rene hjem og hvad man nu lige kan finde på. Jo jeg har også design ting, men ikke noget jeg har lyst til at lægge på IG (noget man heldigvis selv kan vælge). RC er åbenbart blevet et kæmpe hit som åbenbart alle skal være med på bølgen, for at man kan klappe hinanden på ryggen – det samme gælder Khaeler ting og bylassen stager. Samtidig ser billederne ud som om man liige har gjort rent. Jo jeg har skam også et rent hjem, men hver dag har jeg en minefelt af legetøj :-p Når det så er sagt, så kan jeg kun smile af det, for hvis det er det som folk gerne vil vise frem; at man har design ting, man er på bølgen og man har overskud som en tornado – så fred være med det 🙂 faldt faktisk over hashtagget #IGsblindevinkler (mener jeg) og det viser lidt bagsiden af medaljen. Men ja – man har vel ikke lyst til at vise sine “sure underbukser” på IG :-p Nogle billeder bruger jeg som inspiration – andre ikke. Hvad angår SFS – så synes jeg det er noget meget mærkeligt noget. Hvorfor skal man give en beskrivelse af en som derefter MÅSKE vælger at følge een? Det har jeg godt nok lidt svært ved at se. Jeg kan faktisk krumme lidt tæer af det. Er jeg jaloux? Faktisk ikke. Jeg følger dem jeg har lyst til og værner om de få følger jeg har 😉 Men jeg er absolut enig med dig i at tonen efterhånden er ved at være ret grov. Kan man ikke lide lugten i bageriet, så kan man jo bare smutte videre 🙂

  1. Godt at høre, at jeg ikke er den eneste, der oplever det 🙂 Det hashtag må jeg ind og lure på og måske endda til at bruge indimellem 😉 Jeg synes, at det er fint, at der er lidt af hvert på en profil. Jeg viser skam også indimellem nogle af mine kählerting eller andet, og jeg finder meget inspiration ved at følge de profiler, hvor al ting vender fuldkommen rigtigt mv., mens jeg tænker, at sådan kommer jeg nu alligevel nok aldrig til at bo! For ja – hos mig er der også rent, men det kan være svært at få øje på bag ved alt legetøjet og alt det andet rod, som der kommer ved at have børn 🙂 Men som du selv skriver – det vigtigste er nok at huske på, at man jo altid bare kan smutte videre, man behøver ikke nødvendigvis kommenterer på det, hvis ikke man har noget godt at sige 😉

   Tak fordi du gav dit besyv med 🙂

 2. Nej, det er skam ikke bare dig 🙂 Jeg har det ligesådan med IG, men det går samme vej som Facebook og andre sociale medier mht. tonen.

  I det hele taget har hele sociale medier-bølgen gjort at der nu findes offentlige steder, hvor “svinere” og andet mundlort får frit lejde, fordi man sidder bag sin skærm og det bare er så nemt …

  1. Ja det er i grunden nok de færreste, der ville tale sådan til andre, hvis de stod ansigt til ansigt med hinanden. Det er så nemt at gemme sig bag skærmen, hvor man ikke skal forholde sig direkte til og er skånet for at se, hvordan modtageren tager beskeden. Sørgeligt det er det, og det tager for mig lige toppen af hyggen ved at være på IG (og andre medier).

 3. […] folks måde at være overfor hinanden på nettet. Jeg har tidligere skrevet om det i indlægget #HvisDuIkkeHarNogetFornuftigtAtSigeSåLadVær og pt. er der igen gang i mommy-land, bl.a. hos Gladmor og Nutidensmor, over serveringen af en […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.