#Jordmødreforlivet

NWZT8IVD
Tegnet af Sanne Lausen Wolff

Under begge mine fødsler har jeg været heldig! Jeg har nemlig ikke på noget tidspunkt følt mig overladt til mig selv, og der har stort set hele tiden været en jordmoder ved min side. Og det til trods for, at begge mine fødsler var lange og Silas’ fødsel var kompliceret.
Dét har gjort mig tryg, og jeg har under begge fødsler følt, at jeg har været i gode hænder, og at der hele tiden var én omkring mig, som havde styr på situationen. De få gange, hvor jordmoderen forlod mig, var tidspunkter, hvor jeg alligevel skulle hvile mig, og hvor jeg følte mig fuldstændig tryg ved at være alene. Det sætter jeg pris på, da det har betydet, at jeg begge gange har forladt sygehuset med en god oplevelse i bagagen.

Selvfølgelig har begge mine fødsler været smertefulde, og selvfølgelig var der perioder, hvor jeg heller end gerne ville have overladt pladsen til en anden. Men samtidig har det været en fantastisk oplevelse – især Valdes fødsel, hvor alting bare gik sin naturlige gang, Ja man føler sig på én eller anden måde fuldstændig uovervindelig, når man er høj på adrenalin efter en fødsel.

Når det er sagt, så ved jeg jo godt, at den eneste årsag til, at jeg har haft det på den måde, har været, at jeg er kommet igennem forløbene med en god medspiller på sidelinjen – og her mener jeg altså ikke min mand. Men en medspiller, som har kunne guide mig og fortæller, at alting har været fuldstændig normalt, og at barnet havde det godt.

Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor utrygt det måtte være at blive efterladt tilbage med voldsomme smerter, måske en begyndende presse-fornemmelse, et ve-drop i armen eller noget helt andet. Jeg er ret sikker på, at jeg hurtigt kunne miste troen på egen evne, men størst af alt vil frygten for, at der skulle ske mit barn noget, være forfærdelig at stå alene tilbage med!

Alle der har prøvet at være i fødsel, kender den der frygt, der hele tiden ligger og lurer i baggrunden: Tænk hvis noget går galt! Den frygt er simpelthen ikke okay, og derfor vil jeg gerne være med til at råde op på vegne af jordmødrene, de fødende, fædrene og ikke mindst børnene!! Det er vores fremtid, vi taler om. Fremtiden hvor vi gerne skulle begynde at få flere børn for at kunne holde samfundets hjul i sving. Måske det første skridt ville være at give bedre arbejdsbetingelser for jordmødrene, så de kan være med til at give alle fødende den bedste mulige oplevelse, så de får lyst og mod på at få endnu flere børn.

Det er så vigtig, at alle kvinder, mænd og børn får en god og tryg fødselsoplevelse,  så vi kan få givet de børn en god start på livet. Jeg får ondt i maven, når man hører om kvinder, som har haft alt andet end en god fødsel. Det har de ikke fortjent, og det har jordmødrene heller ikke!!

Nedenfor deler jeg en video, som er lavet for at skabe fokus på området. Det er tydeligt at høre, at jordmødrene ikke synes, at de gør deres arbejde optimalt, og det er efter at have set filmen, at jeg synes, at jeg kan sige, at jeg var heldig. For det må jeg have været! Det gør mig trist at høre, at mange jordmødre ikke synes, at de kan give den støtte og hjælp, som de godt ved, at den fødende har brug for. Det er en sej kamp, som nogle helt bevidst vælger at opgive, og kan vi leve med det? Og det gør mig trist at tænke på, at den øremærkede ekstra-bevilling, som jordmødrene var lovet, igen er blevet fjernet lige for næsen af dem!

Videoen indeholder klip med 50 forskellige jordmødre fra hele Danmark. Jeg vil gerne opfordre jer alle til at se den – også selvom den er lidt lang. Det her er et område, som trænger til fokus. DEL den – gerne mere end én gang, så politikerne får øjnene op for, at det er nødvendigt med flere ressourcer til fødegangene.

 

Tilbage har jeg kun at sige – Jordmødre – I gør det godt. Jeg har under mine “maraton”-fødsler været i kontakt med rigtig mange forskellige jordmødre, og tak til jer alle sammen for jeres måde at være på! I har været med til at gøre en forskel for os, og det er vi jer taknemmelige for. Jeg håber vitterligt at flere i fremtiden får lov til at sidde tilbage med den samme følelse som mig ♥

Tagget ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.