Klaptræning af øjet – Når resultatet udebliver

VareMediaHandlerI sidste uge var vi endnu engang til kontrol ved øjenlægen. Jeg har været ret spændt på den kontrol, da Silas siden sidste kontrol er begyndt at bruge klappen i det omfang, som øjenlægen har anbefalet, hvilket han indtil nu ikke har gjort. Håbet var derfor, at det var fordi, at klaptræningen var begyndt at virke, og synet på højre øje var bedret. Hvad skulle årsagen næsten ellers være? Det var jeg selvsagt meget spændt på at få opklaret – ja nok i bund og grund bekræftet.

Men som overskriften antyder, så var det ikke sådan det gik! Og jeg gik derfra en smule skuffet, vred og nok også lidt opgivende.

Skuffelsen siger sig selv. Jeg havde håbet – for min dreng skyld – at hans syn havde rykket sig! Det ville have været pragtfuldt at kunne sige til ham, at alt besværet har battet noget, og at det rent faktisk nytter noget at blive ved med at kæmpe for det. Dét syntes jeg ikke, at jeg kunne!

Som altid startede vi med en synstest, og endnu engang var han sej til det og synstesten kunne fuldføres – det i sig selv har været en udfordring. Resultatet blev, at han som sidste gang ikke havde noget problem med at løbe hele testen igennem med venstre øje – det gode øje. Og med højre øje formåede han at komme én linje længere ned på synstavlen end for 3 måneder siden. Synstesten bliver lavet af en sygeplejerske/medhjælper – en sur én af slagsen – og hun konstaterede blot, at han kunne komme en linje længere ned. Derefter blev vi, som altid, bedt om at vente på øjenlægen – en arrogant og ikke-børnevenlig en af slagsen – det har jeg vist nævnt før.

Vi kommer ind til øjenlægen, som blot konstatere, at resultatet ikke er som forventet, hvorfor han tror, at SIlas skal op og bruge klappen 6 dage/uge – hele dagen (!!!), hvis vi skal forvente, at synet bliver bedre! Ikke noget med at anerkende Silas for det store arbejde, han har gjort, anerkende ham for, at synet trods alt er bedret en lille smule, eller i det hele taget henvende sig til Silas. De eneste gange, han henvender sig til Silas, er, når han kommanderer, at han ikke må røre ved dit eller ikke må gøre dat!
Ej heller noget med at nævne, hvor meget han havde forventet, at synet var bedret, hvis træningen havde haft det ønskede resultat. Og jeg må indrømme, at jeg slet ikke orkede at spørge ind til det, da han vitterligt ikke indbyder til snak! For ham virker det til at være hurtig ind og hurtig ud, der er det vigtigste!

I min verden er det flot, at synet er bedret en smule – trods alt! Samtidigt synes jeg, at øjenlægen giver alt for hurtigt op – eller i hvert fald alt for hurtigt får os til at være opgivende! Er lidt resultat ikke bedre end ingenting? Jeg ved det ikke – jeg er ikke øjenlæge! Jeg tænker bare, at det trods alt kun er 2-2½ måned, Silas har brugt klappen, som han skulle, og taget det i betragtning, synes jeg personligt, at det er flot, at han har flyttet sig en linje (ud af 10 linjer på tavlen). Men det er åbenbart bare mig – øjenlægen var åbenbart af en anden opfattelse.

Jeg har flere gange haft følelsen af, at det ikke er den rette øjenlæge, vi er hos. Jeg er som sådan ikke i tvivl om, at han er faglig okay – hvilket jo i bund og grund burde være det vigtigste. Men, som nævnt, så er han ingen måder børnevenlig, og det er – i min optik – vigtigt, at de ‘gider’ henvende sig til den, det drejer sig om – altså Silas. Det er han altså ved at være stor nok til! Og ja, jeg ved godt, Silas har krudt i måsen og kløe i pilfingeren, men det kan han umuligt være det eneste barn, der har! Hvis ikke man som klinik kan håndtere det, så burde man måske overveje, om man i det hele taget skal have børn som patienter! Just saying!

Så taget det i betragtning kan I måske regne ud, hvorfor jeg gik derfra som både skuffet, opgivende og vred! Jeg ved, at det bliver mere eller mindre umuligt at få Silas til at bruge klappen så meget, hvilket jeg også klart gav udtryk for. Det udtrykte øjenlægen dog forståelse for, hvorfor vi blev enige om, at vi skulle opfordre ham til at bruge den mest muligt. Er det at opgive på forhånd? Måske, men vi er også nødt til at være realistiske og tage i betragtning, hvad der vil fungere for Silas og os andre omkring ham. Og hvis vi voksne var enige om, at han skal bruge den hele dagen – hva’ så? Vi kan jo ikke tvinge ham til at have den på – i så fald vil vi i skulle sidde ovenpå ham, og det er jo ikke rigtig nogen løsning.

Og ja, så var jeg vred! Jeg var vred over den behandling, som jeg oplever, at min søn får, og vi får. Øjenlægen har ingen grund til at være arrogant og uvenlig! Måske er jeg sart og tyndhudet – måske ikke? Og hvad hvis jeg er – skal jeg så bare bide det i mig? Nej, det vil ikke komme til at virke. Hvis Silas skal have en tro på og til det hele – ja så skal vi forældre også. Vi er derfor nu mere eller mindre blevet enige om, at gå på jagt efter en ny øjenlæge, selvom jeg ved, at ventetiden er helt håbløs rundt omkring. Men jeg tror, at vi har brug for en second opinion – eller i hvert fald brug for at føle, at vi – og ikke mindst Silas – bliver behandlet på en ordentlig måde.

Så hvis der sidder én med kendskab til en god øjenlæge i det nordjyske, så hører jeg det meget gerne!

Tagget , , ,

6 tanker om “Klaptræning af øjet – Når resultatet udebliver

 1. Masoud Arani, i slotsgade. Har været der med en beboer fra mit arbejde. Utroligt flinke folk, og vi endte der fordi der næsten ikke var ventetid….

  1. Dem har jeg aldrig hørt om før, ved du noget om, hvordan de er til børn?

   1. det tør jeg ikke sige… Men var som skrevet afsted med beboer fra en boform, og de var vældig tålmodige og pædagogiske, så tænker de også ville være det ved børn 🙂

    1. Tak for tippet – jeg må ind og lure lidt på nettet 🙂 Tak for tippet!

 2. Desværre har jeg kun dårlige erfaringer med øjenlæger. Har svært ved at udtale mig om det faglige – men omgangen med børn er mildest talt elendig.
  Men godt gået af Silas (og jer) der er da udvikling (?!?!?)
  Rigtig god weekend til jer!

  1. Det er du ikke den eneste, jeg hører, siger sådan om øjenlæger 🙁 Men tak for opbakningen – jeg tænker også at lidt udvikling er bedre end ingenting.
   God weekend til dig også 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.