Lav dit eget piktogram

Her i forbindelse med de netværksmøder, som vi har været til i børnehaven, har det gang på gang været på tale, at Silas virkelig profiterer af struktur og forudsigelighed. Derfor var der også enighed om, at det ville være godt at forsøge os med et piktogram herhjemme. Piktogrammet skulle være med til at vise, hvornår Silas skal hvad, og hvornår der ikke er noget fast på programmet – altså de perioder, hvor Silas selv skal finde på underholdning.  Vihar tidligere forsøgt os med piktogram i det små, uden at vi synes, at det har haft den vilde effekt. Vi var dog indstillet på at gøre endnu et forsøg, da både børnehave, PPR og børnefysioterapeuten tænkte, at det ville være godt for Silas.

Status er dog, at vi stadig ikke synes, at det gør den vilde forskel herhjemme. Måske fordi vi ikke er gode nok til at bruge det og inddrage Silas i brugen af Piktogrammet. Jeg har flere gange forsøgt at have ham med til at sætte de rigtige ting på tavlen til den kommende uge, men Silas har misforstået konceptet lidt. Han tror nemlig, at han kan vælge alle de aktiviteter, som han gerne vil, og derefter designe sin drømmeuge – men sådan hænger det altså ikke helt sammen 😉
Derudover har jeg sat Piktogrammet oppe på en billedhylde, så han (eller lillebroderen) ikke fristes til at flytte rundt på det hele. Skulle det være helt ideelt, skulle det jo hænge et sted, hvor vi hele tiden ser det, men jeg synes ikke lige, at det har været muligt.

Lav dit eget piktogram

Dér hvor jeg egentlig synes, at han har fået mest ud af det, er at få hjælp til ugedagene, så han bedre kan følge med i, hvor vi er på ugen og enkelte gange, har han været inde og tjekke, om det nu også kan passe, at han skal i bad, hvis ikke han har været helt enig i det 😉 Vi oplever også, at han indimellem spørger lidt ind til det, eksempelvis hvis jeg har sat et flag på – et symbol for, at vi skal til fødselsdag – så spørger han ind til, hvor vi skal til fødselsdag. Så jeg tror Silas bruger Piktogrammet, men jeg synes ikke, at det gør den store forskel i forhold til de udfordringer, som der indimellem er herhjemme, og som Piktogrammet var et forsøg på at afhjælpe.

Lav dit eget piktogram

Men selvom jeg ikke synes, at det har haft den helt vilde effekt herhjemme, så tror jeg alligevel på, at der kan sidde nogle derude, som kan få gavn af mine erfaringer i forhold til at lave piktogrammet. Jeg brugte selv google en hel del for at få inspiration til, hvordan jeg skulle lave det. Det kan være ret tidskrævende at lave det, men når det så først er lavet, ja så er det jo minimalt, hvad tid man bruger på det.

Men i min søgen på nettet fandt jeg et program på ADHD-foreningens hjemmeside – kaldet Picto Selector, og det er det fif, jeg gerne vil dele med jer! I dette program kan man nemt lave de forskellige piktogrammer, som man har brug for. Programmet downloades til din computer, er gratis og indeholder rigtig mange skabeloner til de daglige gøremål, eksempelvis børnehave, lægebesøg, frisør, flag, børn der leger, bad, indkøb og mange mange flere. Men ud over skabelonerne, så kan man bruge egne billeder, hvis det skal være endnu mere genkendeligt for barnet. Det er ret praktisk, da det på den måde kan blive endnu mere konkret for barnet. Men det er selvsagt også lidt mere tidskrævende, hvis  man skal bruge egne billeder. Derudover kan man lave forskellige emojies, illustrativ visning af klokkeslættet, ugedage, time timer, lave dine egne tekstfelter og meget meget mere! Der er altså rig mulighed for at tilpasse det helt konkret til dit barn – ud fra dets alder og udviklingstrin.

Lav dit eget piktogram

Jeg har endnu ikke selv brugt egne billeder, men jeg har faktisk overvejet at skulle prøve det, nu hvor jeg snart alligevel skal have det hele opdateret i forbindelse med skolestart/SFO. På den måde tror jeg, at det bliver endnu nemmere for Silas, da jeg nu oplever, at han skal have forklaring på, hvad symbolet betyder, når jeg bruger et nyt fra skabelonen.
Skal vi eksempelvis til Fårup Sommerland, så vil der ikke bare stå, at vi skal på tur, men i stedet stå, hvor vi helt konkret skal hen. Det tænker jeg, at han vil have mere glæde af – og det tror jeg faktisk også at både Valde og Vera vil kunne få på sigt. Vi voksne kan jo også godt lide at vide, hvad vi skal lave.

Derudover har jeg valgt at skrive ugedage samt tidspunktet på Piktogrammet. Her kunne man i stedet vælge for eksempel forskellige farver for de forskellige ugedage, hvis det er lettere for barnet, eller bruge piktogrammer, der viser tidspunkterne på dagen, eksempelvis et ur hvor klokken er 12. Det tænker jeg, at jeg vil gøre, når Silas har lært klokken. Pt har jeg i stedet valgt at hjælpe ham ved at lave piktogrammer med hovedmåltiderne. Jeg bruger en magnet med en mariehøne til at vise Silas, hvilken ugedag, vi er kommet til. Tiden er stadig lidt diffus for ham 😉

Men ud over Picto Selector brugte jeg et whiteboard (jeg brugte størrelsen 60×40 cm), magneter og en lamineringsmaskine. Du kan sagtens undvære lamineringsmaskinen, men piktogrammerne bliver lidt mere holdbare, når de bliver lamineret. Maskinerne fås i alle prisklasser, og du behøver jo ikke vælge den dyre. Jeg mener, vi gav omkring 300 kr. for vores. Der er selvfølgelig også muligheden for at gå i en fotoforretning og få lamineret, men det bliver altså ret hurtigt en lidt bekostelig affære, og der vil løbende opstå behov for nye piktogrammer. Og så kan du jo også laminere fx nogle af de tonsvis af tegninger, som du dagligt bliver beriget med 😉

Skulle der sidde nogle med yderligere erfaringer eller råd i forhold til Piktogrammer, så skriv endelig en kommentar nedenfor, så andre kan få glæde af det 🙂

Tagget , , , , ,

5 tanker om “Lav dit eget piktogram

 1. Måske det ikke gør den store forskel for dig, men pictogrammerne hjælper silas til at få bedre styr på sin indre struktur, så fortsæt, fortsæt… Det er det samme, du selv Gør med alle Dine to-do lister, som jo er en hjælp til dig, når du har ekstra mange opgaver. Det hjælper til styringen – silas er bare lidt På overarbejde hver dag. Giver det mening med den forklaring?

  1. Det giver fin mening. Og sammenligningen med to-do listerne havde jeg ikke lige tænkt over! Det er jo rigtigt, at det hjælper mig, hvis jeg har svært ved at overskue noget, så på den måde giver det jo fin mening, at det på samme måde hjælper Silas.

 2. Jeg Bruger Også PICTOGRAMMER Til Min Søn, og jeg har Egentlig Haft Lidt Samme Oplevelse Som Dig, Med At Han ikke Rigtig Brugte Det! Men Efter Nogle Ugers Effekt Brug SÅ KOM Det Pludselig – SÅ NU Skal Vi Bare Huske at Holde Fast i Det! For det Gør Faktisk En Forskel for Ham. Vi har Dog Kun Et “SKEMA” til Vores Morgenrutine, Da det BL.A. TRAK Tænder Ud! Måske Det Kunne være En Ide til JER? Altså Med Et “SKEMA” til En Mindre del af DAGEN/En Bestemt Situation, Hvor I Stadig Oplever Konflikter! Bare En ide?

  1. Okay jeg Fatter ikke, Hvorfor det Vælter Rundt Med Store bogstaver – Håber Det Giver mening Alligevel!

  2. Jeg tænker helt sikkert også at holde fast i det – nu har jeg jo haft arbejdet med at få det lavet 😉 Jeg vil helt sikkert forsøge at gøre det mere konkret for ham med genkendelige billeder (egne), så han ikke er i tvivl om, hvad det er, han skal.
   Din idé med at dele op er rigtig fin og giver helt sikkert mening, hvis der er særlige situationer, der giver konkrete konflikter. Hos os var årsagen til Piktogrammet, at han havde rigtig svært ved skift. Han kunne fx gå helt i hak, når vi skulle ud af døren, eller havde svært ved at finde ro, hvis ikke vil skulle noget. Formålet med Piktogrammet var derfor at hjælpe ham med at overskue skiftene samt få et overblik over, hvornår han skulle ‘underholde’ sig selv.
   Men din idé tager jeg helt klart med mig, hvis der opstår behov senere hen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.