Madordning i børnehaven

Jeg er medlem af forældrebestyrelsen i Silas’ børnehave og sidste år var jeg derfor med til at stemme for indførelse af madordning i børnehaven. En ordning som startede op pr. 01.04.16, og jeg må sige, at jeg fortsat kun har godt at sige om den.

Silas er klart blevet meget mere mad-modig, og vi er kommet væk fra pasta-fasen. Jeg oplever, at han nu har meget mere mod på at spise forskellige ting – også grøntsager! Det sker jævnligt, at han kommer hjem og fortæller, at han har smagt noget nyt oppe i børnehaven. Og hvor er det fedt! Jeg må jo indrømme, at vi som forældre, har valgt de lette løsninger, og har serveret de ting for Silas, som vi ved, at han vil spise. Vi har derfor nok ikke være gode nok til at udfordrer hans smagsløg, og vi ved jo, at den eneste vej er at blive ved med at præsentere dem for nyt for at undgå, at de bliver kræsne.

Et par eksempler! Da der i starten af juni måned var meget varm havde jeg en dag lavet koldskål. Det skulle Silas i hvert fald ikke have, så han endte med en frokost, der primært bestod af kammerjunkere. Det kan vi sikkert godt blive enige om ikke er så sundt i længden. Dagen efter kunne han til gengæld fortæller, at han havde spist koldskål oppe i børnehaven – og tilmed at det smagte godt!

Grøntsager har indtil videre primært bestået af agurker og gulerødder. Rød peberfrugt – eller det vil sige ‘ild-chili’ (vi får altid primært snackpeber, som jo godt kan ligne chili lidt i formen), det har han bestemt ikke spist. Peberfrugt i forskellige farver er dog tit en del af den gnavegrønt, der serveres til måltiderne i børnehaven. I starten accepterede han den gule peberfrugt – i følge ham var der ikke lige så meget saft i, men i sidste uge spiste han også rød peber herhjemme. Han skulle lige se det an, men da jeg sagde til ham, at jeg havde hørt, at han spiste det i børnehaven udbrød han: “Nååå ja, det kan jeg jo godt lide”, og så spiste han!

Generelt er oplevelsen, at han i langt højere grad ‘bare’ spiser det, der bliver serveret på tallerknen, hvor der tidligere godt kunne være ret mange argumenter og dårlige undskyldninger for, hvorfor han ikke kunne spise det samme som os. Og det er altså fantastisk! Jeg synes egentlig, at det viser, hvor meget godt det gør, at måltiderne i børnehaven er blevet noget, man er fælles om, og hvor alle spiser det samme – selv pædagogerne. Jeg er ret overbevist om, at dét er med til at give børnene hver især mere mod på at smage nyt og til at skabe en helt anden ro over et måltid. Tænk også bare på alle de små pakker, små bøtter og snacks som børnene (og de voksne) undgår at skulle åbne. Noget vi forældre jo har gjort i bedste mening for at madpakken ikke skulle blive for træls, men som faktisk har krævet en del ressourcer. Nu står der fade på bordene, børnene lærer at sende rundt og bede om de forskellige ting, og det er helt naturligt for dem selv at rydde af bordet efter endt måltid.

Derudover er det fedt at høre fra børnehaven, at de oplever, at børnene er mere rolige – måske fordi de ikke får alle de hurtige kulhydrater men i stedet får serveret mad med massere af fuldkorn og andre sunde ting. Omvendt er det heldigvis ikke bestemt, at der skal være nul-sukkerpolitik (det bliver jeg aldrig tilhænger af), hvilket betyder at der indimellem bliver serveret kage, Nutella (hvilket er et stort hit) og andre søde sager. Min holdning er, at det også er en del af at lære en sund tilgang til mad – at der ikke nødvendigvis behøver være noget, der er udelukket men noget, man spiser mere end andet.

Vi er derfor alt i alt fan af madordningen! Både fordi det er let at slippe for madpakkerne (hvilket dog er slut, når det bliver skoletid) og fordi, at det gør noget godt for Silas og hans mod på mad. Jeg kan sagtens se, at det ovenfor kommer til at se ud som om, at jeg skyder alt ansvaret over på børnehaven i forhold til at undgå kræsenhed, lære børnene bordskik mv., men faktum er, at der bare er nogle ting, der er lettere for børnehaven end for os forældre! Og jeg vil vædde med, at jeg ikke er den eneste, der sidder med den opfattelse! Samtidig får børnene undervisning i disse banale (for vi voksne) ting, mens de stadig er friske i stedet for, når de kommer trætte hjem efter en lang ‘arbejdsdag’.

Slutteligt kan jeg godt lide tankegangen om, at det har reduceret mængden af affald, samt at børnehavens madmor forsøger at undgå mest muligt madspild. Jeg er jo kæmpe fan af ‘stop madspild’, hvilket jeg tidligere har givet udtryk for her på bloggen. Det er en skøn tankegang som vi også selv i høj grad forsøger at leve op til herhjemme, og derfor kan jeg jo kun være begejstret for, at de forsøger det samme i børnehaven.

Jeg har derfor ikke på noget tidspunkt fortrudt, at jeg stemte for madordning, og jeg håber på, at det bliver så stor en succes, at børnehaven vedbliver med at have madordning, så Valde også får glæde af det.

Er der madordning i jeres børns institution – og hvad er jeres mening om det?

Tagget , ,

4 tanker om “Madordning i børnehaven

 1. Der er også madordning i min datters børnehave. Faktisk noget alle forældre har stemt om. Og jeg elsker det! Selvom de kun får varm mad to dage om ugen, så er variationen i både pålæg, lune og varme retter bare helt anderledes end herhjemme. Og min erfaring er også, at hun spiser nogle helt andre ting derovre end herhjemme.

  Marie / krøllerier

  1. Hos os er der også varm/lun ret ca. 2 gange ugentligt samt fin variation i pålæg mv. Jeg synes personligt heller ikke, at der behøver været varm mad flere dage, da de jo også skal have rugbrød engang imellem, og vi får oftest varm mad til aften også. Men det er skønt de dage, hvor der er serveret varm mad, at man kan servere rugbrød med god samvittighed om aftenen 🙂

 2. I vores by findes der desværre kun børnehaver med madordning. Jeg vil føle at en del af vores opgave som forældre bliver taget fra os – hvorfor skal vi ikke have indflydelse på hvad vores børn spiser. Man har ingen føling med hvor meget der bliver spist. Og så til sidst så synes jeg 600 kr/mdr er SÅ urimelig dyrt for en frokost ordning (plus 150 for eftermiddagsmad). Så jeg er ikke tilhænger, men rart af høre noget positivt om det – det må jeg forsøge at huske ?

  1. Jeg forstår dine tanker, og jeg tænker, at det jo er et udtryk for, at vi som personer har hver vores holdninger til, hvordan tingene bedst kan gøres. For mig er det lige meget, at jeg ikke har indflydelse på, hvad mit barn helt konkret spiser – det har vi været vant til helt fra vuggestuetiden. Det vigtigste for mig, er, at det er hovedsagligt er sundt mad, der lever op til anbefalingerne på området. At jeg ikke ved, hvor meget mit barn har spist er også for mig lige meget. Jeg ved, at de får tilbudt noget andet, hvis de absolut ikke kan lide maden, og jeg har personligt den holdning, at børn spiser, hvis de er sultne. Men igen det er nok forskelligt fra barn til barn.
   Når det er sagt, så synes, jeg det er dyrt for madordning for jer. Her hos os giver vi lige over 500 kr for ALLE måltider – lige fra morgenmad til eftermiddagsmad, og det synes, jeg ikke er dyrt. For os betyder det, at vi ikke bruger lige så mange penge på frugt, ostehaps, figenstænger og andre små-snack, samt at vi ikke i samme grad behøver at have pålæg hjemme, så jeg tror, det går nogenlunde lige op med merprisen for Silas – madordningen kommer jo også ind under søskenderabatten, så for os betyder det ca. 250 kr./måned 🙂
   Men tak for din betragtninger 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.