Mit liv med PCO – diagnosen PCO

liv med pco

Tilbage i foråret 2009 blev vi enige om, at det var ved at være tid, at jeg skulle stoppe med at tage p-piller. Jeg manglede ca. 9 måneder af min uddannelse til socialrådgiver og i min verden, ville det være helt ideelt at kunne gå direkte fra eksamen til barsel. Og i den ideelle verden ved vi jo alle sammen, at det ville ske. For selvfølgelig ville jeg blive gravid med det samme! Men selvfølgelig blev jeg ikke det! Allerede dér gør børn det klart, at vi forældre altså ikke skal tro, at vi skal styre slagets gang og planlægge os ud af alting.

Min menstruation udeblev simpelthen efter ophøret med p-piller! Gang på gang tog jeg en graviditetstest for at tjekke, om det var derfor, at menstruationen ikke kom? Samtidig havde jeg jo hørt, at der godt kunne gå lidt tid efter stop med p-piller, før kroppen igen fandt tilbage til sig selv. Så jeg blev hele tiden ved med at berolige mig selv, selvom jeg nok reelt set brugte en del energi på at tænke over, hvad der mon var årsagen til det. Efter nogle måneder bestilte jeg tid ved lægen, og da dagen oprandt kunne jeg alligevel ringe op og aflyse tiden – jeg fik nemlig menstruation om morgenen, og så tænkte mit naive jeg, at nu var der styr på det – det havde der jo været, inden jeg startede på p-pillerne. Det var der selvfølgelig ikke, og efter et par måneder mere, hvor min menstruation udeblev, fik jeg ny tid til lægen og kom denne gang af sted.

Jeg var forberedt på, at jeg sikkert blot ville blive sendt hjem med beskeden om, at jeg skulle se tiden an i et års tid – især på grund af min unge alder, der på daværende tidspunkt var 22 år. Det havde jeg hørt var meget normalt, men jeg kunne ærlig talt slet ikke overskue, hvis der skulle gå så lang tid. Når man har taget beslutningen om, at man gerne vil have børn, så er det altså NU! Det er der sikkert mange af jer, der kan genkende fra jer selv.

Jeg husker egentlig ikke, at lægen som sådan gav mig en forklaring på, hvad der kunne være galt – ud over at det kunne tage lang tid for kroppen at finde sig selv efter et flerårigt brug af p-piller. Jeg kan faktisk huske forbavsende lidt fra den konsultation, måske fordi jeg stadig var fuldstændig overbevist om, at der ikke var noget galt med mig – det sker jo kun for naboen. Lægen syntes dog, at jeg lige så godt kunne blive henvist til en gynækolog med det samme pga. den manglende menstruation, da der godt kunne være lidt ventetid hos ham, han henviste mig til, og det var en stor lettelse, at han rent faktisk tog det alvorligt i stedet for ‘blot’ at sende mig hjem og se tiden an.

Efter ca. 1 måneds ventetid kom der et brev fra en anerkendt gynækolog her i Nordjylland. Jeg kunne få en tid 4 måneder senere! Det slog mig helt ud, da det i min verden var en evighed ude i fremtiden. 4 måneder! Tankerne og bekymringerne fyldte en hel del hos mig, da dét at få børn, altid har været målet med livet for mig. Det kunne faktisk slet ikke gå hurtigt nok og tænk sig, hvis nu det slet ikke var muligt! Dagen efter jeg havde fået indkaldelsen begyndte jeg derfor at undersøge markedet og fandt en anden privatpraktiserende gynækolog i stedet. Her fik jeg tid 3 uger senere, hvilket passede lidt bedre til mit temperament.

Da dagen oprandt vidste jeg faktisk ikke helt, hvad jeg skulle forvente mig. Jeg havde nok én eller anden drøm om, at jeg lige kunne få en enkelt pille og vupti, så var det fikset, og jeg var gravid.
Gynækologen var ret hurtig til at konstatere, at jeg havde PCOS, hvilket blev bekræftet ved en ultralydsscanning af mine æggestokke. PCOS tænkte jeg, hvad mon det er? Lægen kom med en ultra-hurtig forklaring og en masse løsningsforslag oveni hinanden, og jer der har læst mit sidste indlæg, kan sikkert godt forestille jer, at det fik jeg ikke fat i ret meget af. Jeg tror nærmest ikke engang, at jeg fangede, hvilke bogstaver, det var, hun sagde – PCOS???

Men det jeg fik fat i, var, at der skulle tages en blodprøve, så det kunne undersøges nærmere, hvad der var årsagen til min PCOS for at undersøge om, jeg kunne profitere af en meget brugt medicinsk behandling med Metformin. Metformin er et præparat, der bruges til behandling af diabetes men grundet ligheden mellem de 2 sygdomme, så kan den også have gavnlig effekt på PCO – idet den påvirker insulinet i kroppen (spørg mig ikke hvordan). Den dag hos gynækologen bed jeg ikke mærke i så meget andet, end at jeg muligvis kunne få en medicinsk behandling – den ideelle løsning i min verden, så jeg bandt alt mit håb op på, at det ville blive løsningen for mig.

Nå ja, og så bed jeg selvfølgelig også mærke i, at hun sagde til mig, at jeg nok skulle forberede mig på, at det kunne blive svært for mig at blive gravid. Jeg skulle formentlig regne med, at fertilitetsbehandling ville blive en nødvendighed for os!

Fortsættelse følger…

Tagget , ,

6 tanker om “Mit liv med PCO – diagnosen PCO

  1. […] Første del. Efter at jeg havde været på sygehuset for at få taget blodprøver, havde hylet en del og havde gennemgået google fra a-z for at få mere viden om tilstanden PCO, var det igen blevet tid til at besøge gynækologen for at få svar på blodprøverne. […]

  2. […] Første del, Anden del […]

  3. […] Første del, anden del, tredje del […]

  4. […] Første del, anden del, tredje del, fjerde del. […]

  5. […] Første del, anden del, tredje del, fjerde del, fjerde del […]

  6. […] Første del, anden del, tredje del, fjerde del, femte del, sjette del […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.