Netværksmøde i børnehaven #2

Så har vi været til endnu et netværksmøde i børnehaven, og jeg må indrømme, at det er lidt med delte følelser, at jeg går fra mødet. Beklager på forhånd over det lidt lange indlæg, men hovedet trænger til at blive tømt, og så går det altså ud over jer!

Det var rigtig dejligt at få en status på, hvordan det går deroppe, og jeg er slet ikke i tvivl om, at børnehaven virkelig arbejder med Silas og forsøger at gøre dagene så lette og smidige for ham som muligt. Jeg er 100 % tryg ved, at de har ham i deres varetægt, og min oplevelse er, at de også rigtig gerne vil hjælpe os forældre bedst muligt. Samtidig lægger de også rigtig meget vægt på, at Silas har så mange gode kvaliteter og er en meget dejlig og charmerende dreng, og det er selvfølgelig noget, man altid godt kan lide at høre som mor. Og det er ikke min oplevelse, at de siger det, fordi de skal, men at de siger det, fordi de mener det.

Og selvom det jo alt sammen er meget godt, og at jeg sætter stor pris på det, ja så er der alligevel nogle ting, som gør mig lidt ked af det – uden at det på nogen måde har noget med børnehaven at gøre! Jeg bliver mere ked af det, fordi det sgu gør ondt i en moders hjerte at høre, at der er nogle ting, som der er svære for Silas, at han let kommer i konflikter, at de andre børn nogle gange kan blive lidt bange for ham og ikke mindst, at han “fylder” meget på stuen! Det er absolut ikke det, man har lyst til at høre, da man jo bare gerne vil, at ens barn går let og smertefrit igennem livet! At der så samtidig bliver sagt, at Silas ofte går fra at være meget vred til gradvist at blive ked af det – ja så gør det faktisk bare endnu mere ondt, da det viser mig, at han godt er klar over, at hans reaktion ikke er så god, men at han ikke selv ved, hvad han i stedet kan gøre.

Samtidig har de hjælpemidler, der blev peget på ved sidste netværksmøde, ikke rigtig haft nogen effekt. Det eneste, der har haft en mærkbar effekt, er, at vi voksne omkring ham er blevet bedre til at sætte grænser for ham. Og i bund og grund er det nok det bedste, vi kan gøre for ham, selvom det også er det sværeste! Enhver forælder kan temmelig sikkert nikke genkendende til, at det med at sætte grænser, det er faktisk ikke så let igen!! Og når vi så samtidig ved, at når der sættes klare grænser for Silas, ja så kommer der ofte en voldsom konflikt i kølvandet heraf – i hvert fald de første 2-3 gange, ja så bliver det faktisk på ingen måde nemmere! Heldigvis er han hurtig til at tilrette sig, men det er alligevel opslidende og trættende, mens det står på, da det jo er mange gange i løbet af en dag. Samtidig ved vi jo godt, at vi vil gøre os selv en kæmpe tjeneste ved at arbejde med dette intenst de næste 5 uger (plus/minus), inden familien bliver udvidet med endnu et medlem.

Børnehaven har oplevet, at hans humør har svinget meget, og at han indenfor den seneste tid har haft en periode med flere konflikter og flere hidsige anfald, hvilket heldigvis er aftagende igen. Det hænger helt sikkert sammen med, at dagligdagen her i familien er blevet ændret en smule som følge af, at jeg nu er gået på barsel, samt at der har været meget “uro” i huset med renovering af lillebrors værelse, nye møbler, meget rod, mange mennesker ud og ind af huset mv. Det er tydeligt, at det er skiftene, der er rigtig svære for Silas, og det leder selvfølgelig tankerne hen på, at han om et øjeblik nok står overfor det største skift i sit liv – nemlig at blive storebror.

Psykologen fra PPR anbefalede derfor, at vi brugte en del tid på at snakke med Silas om/læse bøger mv. hvad det vil sige at få en baby i huset, og at det vil betyde, at han ind imellem bliver nødt til at vente lidt. Her kan det være vigtigt at tale med ham om, hvad han så i stedet kan lave i ventetiden, eks. mens jeg ammer mv. Hun synes derudover, at det vil være godt, hvis vi hjælper ham med at komme over i hans nye rolle som storebror og taler lidt med ham om, hvad det vil sige, hvilket ansvar der følger med, hvad han kan hjælpe med osv. Der er ingen tvivl om, at de her ramte et lidt ømt punkt for mig, for det er helt klart noget, som jeg bruger meget energi på at tænke på – men mere om det en anden dag.

Det blev endvidere aftalt, at psykologen fra PPR skal observere Silas nogle gange, og ud fra det samt oplysninger fra børnehave/os lave en vurdering af Silas, og om der er yderligere, der kan hjælpe ham. Børnehaven vil ligeledes afprøve en luftpude, da Silas ikke vil sidde på kuglepuden, samt prøve at bruge høreværn/musik i ørerne under hans pauser, da det tyder på, at Silas er meget følsom overfor støj – i hvert fald i længere tid. Ellers skal både os og børnehaven arbejde endnu mere på at sætte grænser for Silas. Henrik og jeg skal ligeledes arbejde endnu mere med at blive bedre til at tage beslutningerne for Silas, hvilket vi allerede arbejder med, da han simpelthen ikke kan overskue konsekvenserne af sine valg. Og indrømmet – vi giver ham ALT for mange valg i løbet af en dag i stedet for bare at sige, at sådan bliver det!

Der er derfor nok at tage fat på, og vi må vist hellere mentalt indstille os på, at de næste uger/måneder bliver hårde men forhåbentlig er godt givet ud! Så send gerne lidt godt karma vores vej!

Tagget , , , , , , ,

En tanke om “Netværksmøde i børnehaven #2

  1. […] det. Den seneste tid har vi dog forsøgt at tale lidt mere med ham om det, efter at vi til seneste netværksmøde i børnehaven blev enige om, at det nok ville være godt at forberede ham en smule på, hvad der vil ske, når […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.