Om det der amning

2015-04-15 16.07.48Jeg har aldrig lagt skjul på, at amning – for mig – ikke har levet op til de lyserøde forestillinger, som der bliver fremstillet på film etc. Jeg synes ikke, at det er det mest fantastiske i verden at amme mine børn! Men jeg har været glad for at jeg kunne – delvist i hvert fald. Amning er hårdt arbejde, og jeg synes, at det er en del, som der stort set altid ‘glemmes’ i bøgerne omkring graviditet, fødsel og den første tid med baby.
Derfor kommer det også som et chok for mange, når mælken ikke bare lige løber til, de afsindige smerter, der er i starten, og hvis der ikke er mælk nok. Amning kræver blod, sved og tårer – i høj grad i den første tid. Ikke nok med, at det er hårdt og gør nas i den første tid – ja så bruger du også uendelig meget tid på det. Du kan aldrig rigtig tage væk fra baby, fordi der endnu ikke er så meget rytme i forhold til, hvornår der er spisetid. Så du er derfor godt og grundigt bundet fast til både baby og sofa!
Når den første periode så er overstået, så gør det (for de fleste) ikke længere ondt, og du begynder at kunne tage små ture væk fra baby, da det bliver lidt mere forudsigeligt, hvornår babyen skal spise.

2015-01-03 20.57.48
Én af de utallige lure på mors arm efter en tår mælk. Det var nu hyggeligt, men sker stort set aldrig mere.

Jeg har ikke formået at fuldamme nogen af mine drenge – måske fordi de begge har korte tungebånd – måske bare fordi, jeg ikke kan! Og det har jeg haft det helt fint med, selvom det begge gange lige har taget lidt (måske nok lidt for meget) tid for mig at nå frem til, at det var nødvendigt med en eller flere supplerende flasker. Hvorfor det ved jeg egentlig ikke. Måske pga. al den tuden ørene fulde af, at amning er bedst for dit barn? Måske fordi jeg har været ‘bange’ for at poden hellere ville have flaske, og at amningen derfor ville gå helt i stå? Det har faktisk begge gange være Henrik, der har sagt, at drengen måske skulle have lidt mere at spise – og det har jo begge gange vist sig at være den rette beslutning. Hos os har det fungeret godt at kombinere amning og flaske, og det har ikke gået ud over amningen.

Valde får stadig en enkelt flaske før sengetid, og det er stort set altid Henrik, der giver den. På den måde får de også lidt kvalitetstid sammen, mens jeg putter Silas. Valde kunne sikkert godt undvære flasken grundet de enorme mængder mad, han spiser i løbet af dagen, men jeg har ikke lyst til at tage den fra ham. Dels fordi flasken er blevet en del af natrutinen, og dels fordi, at flasken betyder, at jeg har mulighed for at få lidt luft under vingerne uden baby. Det giver frihed – en frihed, som jeg kommer til at længes efter, når jeg ikke har den. Ikke fordi jeg udnytter det vildt meget, men det er bare meget rart at vide, at den er der 😉

Men nu er vi så kommet til dét stadie, hvor jeg synes, at det begynder at være svært at opretholde amningen. Valde sover nu igennem fra kl. 19 til ca. 05.30 uden at spise om natten – lækkert! Han får grød/rugbrød/brød/frugt 4 x dagligt, og han spiser som sagt RIGTIG godt! Det levner ikke mange muligheder for amning tilbage. På de gode dage kan jeg få presset en ind om morgenen, igen lidt om formiddagen og sidst på eftermiddagen – oftest sådan en gang “sjat-amning”, da han jo skal følge med i ALT, hvad der foregår omkring ham 😉 Andre dage spiser han kun ved mig om morgenen.

Dem der har prøvet at amme kan regne ud, at de dage, hvor jeg kun ammer om morgenen, kan give nogle udfordringer med et lidt ømt forparti, når vi når et stykke op på dagen. Samtidig hænger det jo hele tiden over én, at han jo skal amme engang imellem, hvis produktionen skal holdes oppe. Og det er så her, at dilemmaet dukker op – skal jeg fortsætte på den nuværende måde, eller skal jeg sige, at det var det?

2015-03-02 11.23.08Jeg har, som skrevet, ikke det store forhold til at amme. Alligevel kan jeg godt mærke, at det er lidt svært at tage den endelige beslutning om, at det er slut. Sådan havde jeg det også med Silas – med ham sluttede det, da han var 6 måneder. Jeg har en enkelt dag ikke ammet Valde grundet liiiidt for meget alkohol, og det var altså lidt mærkeligt. Det var som om, at der manglede noget – stunderne med Valde. Omvendt synes jeg, at det er anstrengende, når det kører på den nuværende måde, da Valde egentlig ikke er så interesseret længere og har meget svært ved at koncentrere sig om det. Jeg hælder derfor nok mest til bare at lade det udfase sig lige så stille, og i bund og grund bare lade ham om at bestemme det. Og jeg må indrømme, at jeg også glæder mig til at kunne få lov til at få lidt alkohol igen – okay det lyder lidt som om, at jeg er lidt FOR glad for alkohol – det er jeg ikke 😉 Men der venter nogle ret gode fester hen over sommeren – bl.a. min brors bryllup, og det kunne da være rart at kunne få mere end ét glas vin 🙂

Hvornår stoppede I med at amme jeres børn? Og hvad fik jer til at tage beslutnigen?

Tagget , ,

En tanke om “Om det der amning

  1. […] jeg skrev om i indlægget her, så har jeg i et stykke tid overvejet, om det skulle til at være slut med at amme Valde. Jeg har […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.