Vuggestue – hvorfor?

2015-08-03 11.03.30Valde og jeg har lige taget hul på den sidste hele uge herhjemme i vores lille boble. Fra på næste tirsdag er han et vuggestuebarn, og det er ærlig talt lidt svært at forholde sig til. Ikke at han skal i vuggestue, men at det allerede er tid til opstart!
Vi har aldrig været i tvivl om, at vores børn skulle i vuggestue. Det har vi været enige om fra start, at det har været det rigtige valg for vores børn og for vores familie – ikke fordi vi har noget at klandre dagplejemødre for, men fordi det bare føles mest rigtigt for os.

Følgende er alt sammen skrevet ud fra mine/vores erfaringer med en vuggestue – en privat vuggestue oppe i det mørke Nordjylland 😉 
Jeg er derfor ikke i tvivl om, at der sikkert findes modsatte eksempler, og at der, som så mange andre ting, findes gode og mindre gode vuggestuer. Derfor skal følgende læses med forbehold for dette samt ikke ses som et reklameindslag for vuggestuelivet. Jeg synes, at det er vigtigt, at man som forælder mærker efter, hvad man har det bedst med, for hvis du som forælder er tryg – ja så smitter det som bekendt af på dine børn.

Men hvorfor har vi valgt vuggestue?

Dét, som har haft allermest vægt for os, har klart været muligheden for at aflevere vores børn det samme sted hos de samme mennesker – hver evig eneste dag. Hverken vi eller børnene mærker som sådan, når der er sygdom, ferie, kurser eller lignende. Der er aldrig lukket, og der er altid kendte ansigter på arbejde, der bruges faste vikarer, og de daglige rutiner køres på fuldstændig samme måde. Det gør også, at alle de voksne kender ‘mit barn’, og uanset hvem jeg giver en besked til, så kommer den videre til de andre voksne. Det er altså vigtigt for mig!

Alt sammen noget, der er med til at gøre hverdagen genkendelig og tryg for mit barn, og som gør det meget lettere for mig, som mor, at aflevere. Jeg vil ærlig talt have umådeligt svært ved at aflevere mit barn et sted, hvor det måske aldrig har været, eller hvor det måske er lang tid siden, at det har været – ligesom at andre vil have svært ved at aflevere deres børn et sted, hvor der er mange andre børn og flere voksne.

For det er der i en vuggestue, og det kan der selvfølgelig være fordele og ulemper ved! Jeg kan jo kun tale ud fra mine egne erfaringer, og jeg synes ærlig talt, at den eneste ulempe, der er, er, at der selvfølgelig kan være mere uro og støj, hvilket måske kan være svært for nogle børn. Men jeg synes faktisk aldrig, at jeg som sådan har tænkt over det, som et problem. Børnene har god plads – både ude og inde – og de behøver ikke alle sammen opholde sig i det samme rum. Samtidig er der mange legekammerater at vælge imellem, og der er børn repræsenteret i alle aldre, og der er derfor god chance for, at nogle af børnene skal følges af videre i børnehave og skole. Silas startede fx i børnehave med 3 af hans rigtig gode venner fra vuggestuen, og det tror jeg var medvirkende til, at indkøringen i børnehaven gik så let.

Når snakken falder på vuggestue/dagpleje er én af de ting, som jeg oftest bliver mødt med omkring vuggestuer, at børnene er mere overladt til sig selv, hvis de fx bliver kede af det, fordi der ikke er nok voksne til at tage sig af dem. Det gør sig måske også gældende i nogle vuggestuer – det ved jeg ikke – men generelt tror jeg, at det er en skrøne. Nok er de flere børn, men de er jo også flere voksne til at tage sig af dem. Normeringen i vores vuggestue er ganske god, og de har som sådan ikke flere børn pr. voksen, end en dagplejemor har. Derimod er de flere hele tiden og kan gå ind og supplere hinanden, hvis der brug for det. Jeg tror derfor ikke, at vuggestuebørn græder mere end dagplejebørn gør.

Og det med, at der altid er flere voksne gør også, at mit barn selv har mulighed for at vælge ‘sine’ voksne – altså hvem kemien klikker bedst med. Og det tages der faktisk hensyn til, når der udvælges primær kontaktperson. At barnet selv kan ‘vælge’ sin(e) yndlingspersoner, synes jeg faktisk er en vigtig ting. Hvem kender ikke selv følelsen af at være blevet smedet sammen med nogen, som man ikke klikker ret godt med? Og det er klart, at når det kommer til ens børn, så er det jo ikke kun barn/voksen, der skal klikke, men også forældre/voksen, og vi har som forældre også mulighed for at gå til lige nøjagtig den person, som vi føler os mest tryg ved.

Men igen alt er selvfølgelig skrevet ud fra egne holdninger, erfaringer mv., og jeg er sikker på, at der ude i det danske land sidder rigtig mange dygtige dagplejemødre, der er passioneret for deres arbejde, og som gør det godt! Det vigtigste råd er vel egentlig bare – Gør det, der føles rigtigt for dig og dit barn!

Hvis du har lyst er du mere end velkommen til at skrive i kommentarfeltet – både hvis I er enige eller synes, at jeg er helt gal på den 😉

Tagget , , , , ,

2 tanker om “Vuggestue – hvorfor?

  1. Malthe skal jo også starte i vuggestue, begrundelse mest i starten pga åbne/lukke tider, men er enig i mange af dine argumenter, men har jo ikke erfaring med det inu ?
    Jeg tænkte forresten på om du ikke kan skrive et indlæg omkring hvad for noget tøj/overtøj/sko du tænker Valde skal have med i vuggestue??

    1. Det kigger jeg lige på Rikke – god idé 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.